Ιστορία

Η μυθολογία λέει ότι όταν ο Θησέας σκότωσε τον Μινώταυρο πήρε την Αριάδνη να φύγουν για την Αθήνα. Περνώντας όμως από το νησί της Δονούσας δεν άντεξαν στον πειρασμό και έκαναν μία στάση. Τότε εμφανίστηκε ο Διόνυσος, που όποτε αποφασίζει να επέμβει τα κάνει όλα μαντάρα. Ερωτεύτηκε παράφορα την Αριάδνη και ο άτυχος Θησέας μη μπορώντας να παρακούσει τη θέληση του θεού την εγκατέλειψε στο νησί.
Σύμφωνα με την ιστορία, το νησί μας λέγεται ότι πρωτοκατοικήθηκε την 3η χιλιετία π.χ., κατά την διάρκεια της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου. Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να το αμφισβητήσουμε μιας και μας το αποδεικνύουν οι αρχαίοι οικισμοί που βρέθηκαν εδώ.
Η Δονούσα άκμασε κατά την περίοδο των Γεωμετρικών Χρόνων. Κάποιοι δηλαδή, στο Βαθύ Λιμενάρι πιο συγκεκριμένα, απολάμβαναν την ομορφιά αυτού εδώ του τόπου ήδη από τον 10ο αιώνα π.Χ.. Εκεί βρέθηκαν ο γεωμετρικός οικισμός και το νεκροταφείο.
Από κει και πέρα τα ίχνη του νησιώτικου πολιτισμού μας είναι θολά. Λέγεται ότι υπήρξε τόπος εξορίας τον 2ο αιώνα π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν τις Κυκλάδες, αλλά και κρησφύγετο πειρατών.
Η Δονούσα ανήκε στο Ενετικό Δουκάτο, από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα, μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μια φορά το χρόνο, ένα τουρκικό πλοίο μας επισκεπτόταν για να εισπράξει το λεγόμενο «χαράτσι».
Κάποιες άλλες φήμες μας κατηγορούν ότι μάθαμε την έξωση του βασιλιά Όθωνα με 14 χρόνια καθυστέρηση, όταν επισκέφτηκε το νησί μας ο Γεώργιος ο Α’.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο το γερμανικό καταδρομικό «Γκαίμπεν» βρήκε καταφύγιο πίσω από το ακρωτήρι Άσπρο και διέφυγε έτσι από τα αγγλικά και γαλλικά πολεμικά πλοία.
Στις αρχές του 19ου αιώνα αποτελέσαμε τόπο θερινής διαμονής των βοσκών της Αιγιάλης, οι οποίοι, γύρω στο 1830, εγκαταστάθηκαν μόνιμα εδώ καλλιεργώντας τη γη.
Στις αρχές του 20ου αιώνα είχαμε 3.000 κατοίκους, οι οποίοι δούλευαν στα μεταλλεία που λειτουργούσαν μέχρι και το 1938.
Σήμερα έχουμε απομείνει λίγοι και καλοί.
Παρόλ’ αυτά το νησί μας έχει Δημοτικό, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο.
Κύριες ασχολίες μας είναι η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός.

Comments are closed.