Τοπική Γαστρονομία

Κάποιες από τις παρακάτω τοπικές λιχουδιές έχουν πλέον εκλείψει.
Στα πανηγύρια όμως και στους γάμους σίγουρα θα συναντήσετε το πατατάτο, τα ξεροτήγανα και την ψημένη ρακί να ρέει άφθονη!
Μην φύγετε από το νησί αν δεν τα δοκιμάσετε. Και μην ζητήσετε τη συνταγή! Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο νόστιμα όσο στον τόπο που πρωτοπαρασκευάστηκαν!

Αρανιστά
Ένας είδος τραχανά. Απλωμένος και στεγνωμένος στο νησί μας.

Κλωστά
Δεν χρειάζεται να πάτε στην Ιταλία για να φάτε σπιτικά ντόπια μακαρόνια!

Πιταρίδια
Ο κύκλος των ντόπιων ζυμαρικών μας κλείνει με τις μακριές χυλοπίτες μαγειρεμένες με γάλα.

Γεμιστό κατσίκι με ρύζι
Τα Δονουσιώτικα κατσικάκια έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στα βουνά. Γι’ αυτό και η εξαίσια γεύση τους!

Γιαμπράκια
Οι περίφημοι λαχανοντολμάδες!

Καβουρμάς
Κομμάτια χοιρινού βρασμένα και ανακατεμένα μαζί με το ζωμό και το λίπος τους με πλούσια καρυκεύματα.

Πατατάτο
Κοκκινιστό κρέας με πατάτες.
Σερβίρεται και στα πανηγύρια του νησιού.

Σούβλη
Κρέμα από σταρένιο αλεύρι, λάδι, νερό, αλάτι και ζάχαρη.
Αν αναρωτιέστε για το πόσες θερμίδες μπορεί να έχει το μόνο που θα σας αποκαλύψω είναι ότι παλιά το έδιναν στα μωρά λόγω της μεγάλης θρεπτικής της αξίας.

Χορτόπιτες
Δοκιμάστε διαφορετικές χορτόπιτες με πολλών ειδών αγριόχορτα, άνηθο, μάραθο, κρεμμύδι και μετά τις τηγανίζουν

Ξεροτήγανα
Το πιο νόστιμο επιδόρπιο που μπορείτε να το δοκιμάσετε με πολλούς συνδυασμούς της επιλογής σας.

Ψημένη ρακί
Την φτιάχνουμε στο νησί.
Είναι γλυκόπιοτη και πανταχού παρούσα

Comments are closed.